Оптимальна калорійність, доцільне споживання білків, жирів і вуглеводів та декілька різноманітних прийомів їжі. Все це поки що в мріях. Та проблему вже почали вирішувати як на центральному, так і на місцевому рівнях. На Дніпропетровщині, зокрема, всі навчальні заклади на 100% забезпечені гарячим харчуванням. Ціни, щоправда, залежно від населеного пункту, різні. В селищах, ОТГ та маленьких містах вартість їжі, звісно, менша. У Дніпрі ж за дитяче харчування доводиться віддавати на порядок більше. Та все ж таки фахівці зазначають, якою б не була вартість, якість цих обідів залишає бажати кращого.
Та питання щодо покращення дитячого харчування вже поставили на контроль Держпродспоживслужби, і навіть винесли певні висновки. Не надто задовільна якість їжі передусім залежить від незадовільної матеріально-технічної бази навчальних закладів. Та навіть з таким обладнанням, шкільні кухарі намагаються відповідати заданим вимогам. А ось слідкувати за тим, щоб їх не порушували – задача фахівців Держпродспоживслужби.
Перші позитивні зрушення вже фіксують у Дніпрі. Зокрема, місцевим коштом оновили їдальні у багатьох школах та дитсадках. Зокрема, змінили меню та встановили шведські лінії для старшокласників. Звісно, оновили і обладнання. Єдине що не зробили – не впровадили систему дитячого харчування, яку запропонував один відомий український кухар. За словами фахівців, страви з його довідника надто дорогі.
https://www.otv.ua/RTgDy01gzMM